Du elsker din uldtrøje men pludselig har den fået huller. Nooo what to do? 🥺

Her kan du læse lidt om de typiske årsager til huller i uldtøj og vigtigst: Hvordan du forebygger, at der kommer huller i uldtøjet.

Hvorfor kommer der huller i ulden?

Der er typisk to forklaringer på, at der pludselig kommer huller i merinould og andet uldtøj. Hullerne kan skyldes møl eller problemer under vasken af tøjet. 

Møl
Hvis du finder flere huller i uldtøjet, som har ligget pakket væk hen over sommeren, så har der nok været møl på færde. Møllene laver næsten altid flere huller i ulden, når de først er kommet igang. Og de er vilde med tøj, der ligger gemt væk og ikke er i brug.

Skal du gemme dit uldtøj væk, så er det derfor en rigtig god ide at lægge det i dragtposer eller lignende, så de er lukket af for møllene. 

Vi har fokus på huller i uldtøj, men der kan også gå møl i bomuld - det sker bare ikke så ofte. Møllene plejer at holde sig fra bomuld og kunststoffer, så længe tøjet er rent. 

"Jamen jeg har ikke møl"
Du vil ikke nødvendigvis se møllene eller deres larver, selvom du har fået møl i dit hjem. De er gode til at gemme sig, og de typer møl, som gnasker din merino uldtrøje, vil ofte kravle og ikke flyve og flakse omkring.

Samtidig er deres æg ret små, og møllene lægger dem så beskyttet som muligt, hvor de er svære at bemærke. 

Problemer i vaskemaskinen
De andre hyppige årsag til huller i uldtøj opstår, mens du vasker dit uldtøj. 

Uld tåler hverken høje temperaturer eller almindeligt vaskemiddel. Og der kan blive revet huller i uldtøj, hvis du vasker det sammen med tøj, der har

  • knapper
  • bh-hægter
  • bæltespænder
  • nitter
  • lynlåse. 

Så husk uldvaskemidlet, vaskeposer der beskytter mod bh-hægter og lignende og hold temperaturen på 30 grader, hvis du vil undgå skade og huller i uldtøj. Og undgå tørretumbleren! 😬 Det kan ulden bestemt ikke tåle.

Fortsætter du med at få huller, så kan det være vaskemaskinen, der har en defekt og slider på tøjet.

Desuden kan du være så uheldig, at syrlige madvarer der er kommet på tøjet også kan give huller i ulden. Og dælme om der ikke også findes en bille (en såkaldt klanner), som også kan gnaske huller i uldtøjet.