D-VITAMIN

Skrevet d. 03.06.2019

D-vitamin og sollys

Vi ved det alle – solen er den bedste kilde til D-vitamin. Men når vi lever i et land som Danmark, er det ikke altid lige nemt at få dækket sit behov. Specielt ikke, når sommeren er så kold, grå og våd som i år. D-vitamin er specielt vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk, samt for vores knogler og muskler. Mangel på D-vitamin øger vores risiko for knogleskørhed – og kan i værste tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.
Normalt er solens lys i Danmark så kraftigt, at man kan få dækket sit D-vitamins behov ved at opholde sig i solen i 5-30 minutter dagligt. I vinterhalvåret er solens ståling ikke stærk nok til at der dannes D-vitamin i uden, hvorfor man tærer på det D-vitaminlager, som man har dannet i sommeren.

D-vitamin i kosten

Det er stortset umuligt at få dækket sit D-vitaminbehov alene via kosten, da store mængder D-vitamin kun findes i fede fisk, som fx laks, sild, ørred, hellefisk og makrel. D-vitamin findes i begrænsede mængder i kød, mælk og æg, samt enkle svampetyper. Derfor er det ekstremt vigtigt at spise de D-vitaminrige fødevarer i vinterhalvåret, eller supplere med D-vitamin i pilleform - dog ikke mere end 10 ųg (mikrogram). Supplerer man med D-vitamin kosttilskud, anbefales det at tages til aftensmåltidet, da det typisk er her vi får mest fedt, og da D-vitamin er en fedtopløselig vitamin, skal der være fedt tilstede, for at vitaminet optages bedst muligt.

D-vitamin og træning

Som tidligere beskrevet spiller D-vitamin en vigtig rolle for både knogler og muskler, hvorfor et dækket D-vitamin behov har en særlig betydning i alle sportsgrene – som fx løb, styrketræning, cykling, svømning. Får man ikke tilstrækkeligt med D-vitamin, kan ens præstation falde – og risikoen for skader og eventuelle frakturer i knoglerne kan være øget. Specielt ved styrketræning kan resultaterne af de mange timer i centeret helt udeblive, hvis man er i D-vitaminmangel. Dette skyldes at D-vitaminniveauet i blodet har stor betydning for muskelsammentrækninger.

So.. What to to?

  • Eksporner huden for sol i 5-30 minutter om dagen flere gange om ugen
  • Spise fede fisk - sundhedsstyrrelsen anbefaler 350g om ugen, hvor ca. 200g gerne må være de fede fisk

Supplér evt. din kost med 10 ųg D-vitamin om dagen i vinterhalvåret

Af: Diatist Anna Eiholm